Slottsfjellskolen i Tønsberg

Jeg har nå funnet mitt masterprosjekt. Jeg ønsker å tilrettelegge for ny bruk av Slottsfjellskolen i Tønsberg. Skolen ble tegnet av Kristiania-arkitekten Henrik Thrap-Meyer, som hadde en lang rekke skolebygninger på samvittigheten. Bygget er oppført i pusset tegl over tre etasjer, i rause dimensjoner. Bygningen er stilmessig temmelig spartansk, utført i en enkel, hannoveriansk lisenestil, i slekt med flere av arkitekt Thrap-Meyers skolebygninger. Hovedfasaden mot byen har en streng, symmetrisk komposisjon, med en dominerende midtrisalitt flankert av to siderisalitter. Vinduene er stikkbuede, og store stikkbuede felter omslutter igjen disse og binder sammen annen og tredje etasje. Sidefasadene er også symmetriske, med de samme stikkbuede feltene i smalere utgave. Med sin plassering i landskapet og sine store dimensjoner ruver skolebygningen over byen.

I mitt prosjekt er kontinuitet i arkitekturen et viktig tema, alt for mange “gamle” bygg blir evakuert. Bygg med mye historie og fortellinger. Byggene forlates før det er lagt noen planer for dets fremtid. Etter mitt synspunkt blir verdifulle historier, ressurser og uttallige kvadratmeter rom forlatt til fordel for nye bygg som karakteriseres som mye bedre enn de gamle. En tynn unnskyldning.

Det som er viktig er å finne funksjoner som gjør både bygg og bruker godt. I mitt prosjekt ønsker jeg å involvere folk som lever i og med disse byggene, slik at man i samarbeid kan skape kontinuitet og nytt liv i disse ærverdige rommene. Et bygg uten mennesker er et bygg uten liv og verdi.

HVA KAN SLOTTSFJELLSKOLEN BRUKES TIL?

Del gjerne dine tanker med meg på denne bloggen, eller send meg en mail : malierik@khio.no

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: